De groene IC

Op de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC wordt intensieve en speciale zorg verleend aan patiënten in een levensbedreigende situatie. Na de intensieve corona-periode willen artsen, verpleegkundigen en onderzoekers nu de stap maken naar de IC 2.0 én de groene IC.

Nationale CO2 voetafdruk

Eén dag intensive care-zorg in het Erasmus MC staat qua vervuiling gelijk aan 2.000 km autorijden, kap van 200 m² bos en het gebruik van minstens 15.000 liter water. Niet alleen IC’s, maar ook  operatiekamers (OK) en andere zorgafdelingen zijn grote vervuilers. De totale zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk.

Uit een onderzoek op de IC van het Erasmus MC komt naar voren dat de IC op jaarbasis 247.000 kg afval produceert. Dit voelt niet goed. Daarom wil het IC-team ecologisch duurzame gezondheidszorgpraktijken introduceren, ondersteund door bestaande en opkomende technologieën, om de ecologische voetafdruk van de gezondheidszorg te verkleinen.

Hoofdonderzoeker

Prof. dr. Diederik Gommers
Hoofd IC en OK

Erasmus MC wil koploper zijn

De verduurzaming van zowel de IC als de OK is onderdeel van de Green Deal Duurzame zorg. Hierin hebben zorginstellingen, bedrijven en overheden beloofd de CO2 uitstoot voor 2030 met de helft te verminderen en in 2050 klimaatneutraal te werken. Op het IC van het Erasmus MC willen ze het sneller doen.  Het IC-team wil al in 2030 een volledig circulair draaiende afdeling zijn. Waar alle grondstoffen en spullen opnieuw gebruikt worden en waar geen gram afval meer wordt geproduceerd. Dat kan alleen met de hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Bekijk meer projecten

Bekijk meer projecten van de Intensive Care in het Erasmus MC.

Bekijk projecten