Onderzoek op de intensive care

Op de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC wordt intensieve en speciale zorg verleend aan patiënten in een levensbedreigende situatie. Na de intensieve corona-periode willen artsen, verpleegkundigen en onderzoekers nu de stap maken naar de IC 2.0 én de groene IC.

Diederik Gommers IC Fonds - Erasmus MC Foundation

Tijdens de coronacrisis hebben artsen en verpleegkundigen meer dan ooit ervaren hoe belangrijk het is om direct toegang te hebben tot alle meetbare gegevens van de patiënt. Deze real-time data leiden tot nieuwe inzichten die levensreddend kunnen zijn. “De zorgprofessionals op de IC hebben tijdens de coronapandemie meer dan ooit onder druk gestaan. De tijd is aangebroken om te onderzoeken hoe de inzet van artificial intelligence (AI) de zorgprofessionals gaat ontlasten, terwijl de patiënt altijd centraal blijft staan”, prof. dr. Diederik Gommers, Intensive Care Erasmus MC. Benieuwd hoe de intensive care werd gerund in tijden van corona? Luister dan naar aflevering 7 van de podcast ‘In opname’ van het Erasmus MC.

Op de Intensive Care (IC) wordt elke patiënt continu gemonitord, en is voor elke IC-patiënt één verpleegkundige beschikbaar. Met de stijgende vraag naar IC-zorg, de toename van de complexiteit van deze zorg en het tekort aan zorgpersoneel, lijkt dit een onhoudbare situatie.

Daarom wordt het steeds belangrijker om datagedreven zorg in te zetten.  Het team van de IC in het Erasmus MC wil onderzoeken hoe nieuwe technologie ondersteunend kan zijn in het zorgproces; met als doel de zorgprofessional te ontlasten én te ondersteunen bij snelle besluitvorming, door middel van algoritmes en bedside dashboards. Zo wordt zorgpersoneel efficiënter ingezet, waarbij vanzelfsprekend de zorg en aandacht voor de patiënt altijd voorop staat.

De zorg redt levens maar vervuilt ook het milieu. Alleen al één dag intensive care-zorg in het Erasmus MC staat qua vervuiling gelijk aan 2.000 km autorijden, kap van 200 m² bos en het gebruik van minstens 15.000 liter water. Niet alleen IC’s, maar ook operatiekamers (OK) en andere zorgafdelingen zijn grote vervuilers.

De Nederlandse zorgsector is in totaal verantwoordelijk voor bijna 7 procent van de nationale CO2 uitstoot. ‘Het grootste deel is stroom, maar we creëren ook een giga afvalberg en gebruiken hoofdzakelijk wegwerpartikelen (zogenaamde disposables)’, zegt Diederik Gommers, hoofd IC en OK van het Erasmus MC en oud- voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. ‘Daarom zijn we een traject gestart om de IC-zorg significant te vergroenen.’

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Onderzoeken op de intensive care

IC 2.0

De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft veel impact gehad op de gezondheidszorg, specifiek op de IC.

Lees meer over dit onderzoek

De groene IC

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Uit een onderzoek op onze IC van het Erasmus MC kwam naar voren dat wij op jaarbasis 247.000 kg afval produceren.

Lees meer over de groene IC