Minder risicovolle nierbiopten door verbeterde diagnostiek

Nierstransplantatie

Het Erasmus MC is het grootste transplantatiecentrum van Europa voor levende nierdonatie.

De medische staf, nefrologen, transplantatiechirurgen en onderzoekers werken iedere dag aan zeer uiteenlopende onderzoeken om patiënten voor, tijdens en na de niertransplantatie een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Risico’s van een nierbiopt
Na een niertransplantatie moeten patiënten afweer-onderdrukkende (immunosuppressieve) geneesmiddelen gebruiken om afstoting van hun nieuwe nier tegen te gaan. Ondanks het gebruik van deze geneesmiddelen blijft het risico op een afstoting bestaan. Ongeveer 20% van de getransplanteerde nieren wordt afgestoten in het eerste halfjaar na transplantatie.

Om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een afstoting, is het nemen van een nierbiopt op dit moment de standaardprocedure. Hierbij wordt met een naald een stukje nierweefsel uit de getransplanteerde nier weggenomen. Ongeveer de helft van alle niertransplantatiepatiënten krijgt een keer te maken met deze procedure.

Het nemen van een nierbiopt is niet zonder risico’s. Er kunnen complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een bloeding. Ook is het nemen van een nierbiopt niet altijd mogelijk (bijvoorbeeld omdat iemand geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden). Daarnaast is het een vervelende procedure om te ondergaan.

Hoofdonderzoekers

Dr. Dennis A. Hesselink

Dr. Ir. Karin Boer

Biomarkers in plaats van een biopt
Bloed of urine van de patiënt verzamelen is minder ingrijpend en risicovol dan het nemen van een nierbiopt. De onderzoeksgroep van Dr. Ir. Karin Boer en Dr. Dennis Hesselink onderzoekt of specifieke stoffen in het bloed en/of de urine laten zien dat de getransplanteerde nier afgestoten wordt.

In de LIBIDAR studie (LIquid BIopsies for Minimally Invasive Detection of Acute Kidney Transplant Rejection) onderzoeken zij of met behulp van verschillende stoffen in het bloed en/of de urine (zgn. biomarkers) een afstoting nauwkeurig en net zo goed als met een nierbiopt aangetoond wordt. Door geschikte biomarkers voor het vaststellen van afstoting te identificeren, hopen zij dat in de toekomst patiënten na een niertransplantatie geen risicovolle nierbiopten meer hoeven te ondergaan.

Er is veel geld nodig om onderzoek bij niertransplantaties mogelijk te maken. Het nog benodigde budget is €30.000,-. Help mee en steun hier.

Bekijk meer projecten

Bekijk meer projecten rondom niertransplantatie-onderzoek in het Erasmus MC.

Bekijk projecten