Een Tacrolimus-behandeling op maat

Nierstransplantatie

Het Erasmus MC is het grootste transplantatiecentrum van Europa voor levende nierdonatie.

De medische staf, nefrologen, transplantatiechirurgen en onderzoekers werken iedere dag aan zeer uiteenlopende onderzoeken om patiënten voor, tijdens en na de niertransplantatie een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Na een niertransplantatie moet een patiënt levenslang medicatie gebruiken om het afweersysteem te onderdrukken en zo te voorkomen dat de nier wordt afgestoten. Tacrolimus is het afweer-onderdrukkende geneesmiddel (immunosuppressivum) dat op dit moment standaard aan patiënten wordt voorgeschreven.

Tacrolimus is erg effectief in het voorkomen van afstoting maar kent ook verschillende nadelen. Omdat het bepalen van de juiste dosering voor de individuele patiënt complex is, worden veel patiënten in de vroege fase na transplantatie blootgesteld aan een te lage of te hoge concentratie tacrolimus met allerlei nadelige gevolgen van dien, zoals bijwerkingen (hoge bloeddruk, suikerziekte) of een risico op afstoting van de nieuwe nier.

Computermodel voorspelt startdosering
In het Erasmus MC heeft de onderzoeksgroep van Dr. Brenda de Winter en Dr. Dennis Hesselink een model ontwikkeld dat de tacrolimus startdosering van een individuele patiënt voorspelt op basis van genetische eigenschappen, leeftijd en lichaamsoppervlak. In een klinisch onderzoek is aangetoond dat met het gebruik van dit model 58% van de patiënten de gewenste concentratie tacrolimus in het bloed al bereikt op de 3e dag na transplantatie. Dit is een mooie eerste stap voor het tacrolimus doseren op maat.

Hoofdonderzoekers

Dr. Dennis A. Hesselink & Dr. Brenda C.M. de Winter

Onderzoek naar een computermodel voor langdurig doseren medicatie
Niet alleen het bereiken van de juiste tacrolimus concentratie in het bloed, maar ook het behouden hiervan is erg belangrijk. Na transplantatie verandert er veel in het lichaam, wat onder andere kan zorgen voor een verandering in de hoeveelheid tacrolimus die een patiënt nodig heeft. Een advies over de juiste dosis, op basis van een computermodel, kan er mogelijk voor zorgen dat de juiste tacrolimus concentratie ook langer behouden blijft.

De onderzoeksgroep wil een verbeterd computermodel voor het (start- en door-)doseren van tacrolimus onderzoeken. Een deel van de patiënten zal hun tacrolimus op de gebruikelijke manier voorgeschreven krijgen. Bij de andere helft zal de tacrolimusbehandeling worden gestart en vervolgens gedoseerd met behulp van een computermodel dat o.a. rekening houdt met de erfelijke eigenschappen van een patiënt, leeftijd, en lichaamsoppervlak.

De verwachting is dat het doseren met behulp van de computer leidt tot een persoonlijke en meer precieze behandeling met tacrolimus. Waarmee de kans op afstoting van de nier en bijwerkingen verkleind zal worden.

Om dit onderzoek te financieren, is het beoogde budget €100.000,-. U kunt dit onderzoek steunen.

Bekijk meer projecten

Bekijk meer projecten rondom niertransplantatie-onderzoek in het Erasmus MC.

Bekijk projecten