Hersenbloedingen

Een betere behandeling is van levensbelang

Wat is een hersenbloeding?

Bij een hersenbloeding stroomt bloed in of rond de hersenen door een scheurtje in een bloedvat. Dit bloed hoopt zich op en duwt hersenweefsel weg of hersencellen krijgen geen bloed meer. Hierdoor beschadigt hersenweefsel. Een hersenbloeding is ernstig: 40% van de patiënten overlijdt binnen een maand. De overige patiënten houden vaak ernstige schade over. Maar een klein aantal patiënten kan weer zelfstandig functioneren.

Wij doen onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een hersenbloeding. Dagelijks zien wij de impact van een hersenbloeding op het leven van patiënten en hun naasten. Als patiënten niet overlijden, hebben zij vaak blijvende (ernstige) beperkingen. Een nieuwe behandeling is dus ontzettend belangrijk.

Veel belovende behandeling van hersenbloedingen

Gelukkig is er een lichtpunt: uit onderzoekt blijkt dat een operatie om het bloed in de hersenen te verwijderen, de uitkomst van de patiënt kan verbeteren. De ingreep moet binnen enkele uren na de bloeding uitgevoerd worden.

Het wetenschappelijke bewijs ontbreekt nog. Wij zijn daarom, in een landelijke samenwerking, een nieuw onderzoek gestart. In dit onderzoek willen wij deze behandeling bestuderen. Wij verwachten dat door het vroeg verwijderen van het bloedstolsel de kans op overlijden verkleint én de hersenschade kleiner is.

Steun dit innovatieve onderzoek en draag bij aan een betere behandeling van patiënten met een hersenbloeding.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore