Jelle speelt Pink Floyd tijdens zijn wakkere hersenoperatie
‘Ik hoop dat iedereen die dit filmpje ziet onderzoek naar hersentumoren gaat steunen.’
‘Ik hoop dat iedereen die dit filmpje ziet onderzoek naar hersentumoren gaat steunen.’
Jelle speelt ‘Wish you were here’ van Pink Floyd tijdens zijn wakkere hersenoperatie.
In de vroege morgen van zaterdag 20 februari 2021 is Jelle van Tilburg overleden. Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor en werd slechts 35 jaar oud.
Begin 2020 kreeg Jelle van Tilburg uit Bergen op Zoom te horen dat hij een kwaadaardige hersentumor had. In het Erasmus MC werd hij geopereerd door neurochirurg dr. Arnaud Vincent. Het werd een wakkere hersenoperatie. Tijdens de ingreep speelde Jelle ‘Wish you were here’ op zijn gitaar. Ook voor de neurochirurg was dit de eerste keer. De beelden hiervan gingen de wereld over.
“Voor mij als muzikant en instrumentenbouwer was het belangrijk dat mijn fijne motoriek en creativiteit intact bleven. En ik wilde graag dat de operatie en het gitaar spelen werden gefilmd. Zodat de buitenwereld kan zien dat dit mogelijk is. Het liefst wil ik dat miljoenen mensen dit filmpje gaan zien en onderzoek naar hersentumoren gaan ondersteunen.”
Het Erasmus MC Hersentumorcentrum is toonaangevend in onderzoek naar en de behandeling van hersenkanker. Specialisten, onderzoekers en verpleegkundigen bundelen dagelijks hun krachten en kennis, voor de beste behandeling voor de patiënt.
De hersenoperatie is een zeer belangrijk deel van de behandeling van kwaadaardige hersentumoren. Hoe meer tumorweefsel verwijderd kan worden, hoe beter voor de patiënt. Het lukt helaas niet altijd om de gehele tumor er uit te halen omdat hersentumoren vaak vlakbij belangrijke hersenfuncties liggen.
Het onderzoek van dr. Vincent betreft een belangrijke verbetering van de hersenoperatie-techniek. Vincent: “We gebruiken hier een totaal nieuwe techniek die o.a. in het Erasmus MC is ontwikkeld. Het betreft de z.g. Functional Ultrasoound (fUS) techniek. Hiermee kunnen we én de hersenfuncties beter in beeld brengen én het tumorweefsel beter onderscheiden van het normale hersenweefsel. Dit onderzoek zou een enorme vooruitgang kunnen betekenen voor de prognose maar ook de kwaliteit van leven van hersentumor patiënten.
Arnaud Vincent verwijdert wekelijks hersentumoren bij patiënten, maar voor het eerst speelde één van zijn patiënten gitaar tijdens zo’n operatie.