Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Iemand die stottert, praat minder makkelijk. Woorden uitspreken gaat lastig, omdat hij of zij bepaalde letters een paar keer herhaalt, blokkeert bij een bepaalde klank of een letter langer aanhoudt. Stotteren begint vaak op jonge leeftijd: tussen de 2 en 5 jaar. Stotteren gaat meestal over, maar ongeveer een kwart van de kinderen blijft stotteren, ook na logopedie. Stotteren kan een grote invloed hebben op het leven van kinderen. Zij vinden het lastig om te praten met anderen, omdat dit moeilijk gaat. De kinderen schamen zich of zij voelen zich erg onzeker.
Op dit moment kan stotteren dus nog niet altijd worden verholpen. Daarvoor is meer kennis over stotteren nodig. Wat is de oorzaak? Waarom blijft een kwart van de kinderen stotteren? En hoe kunnen kinderen geholpen worden om volledig van stotteren af te komen?
Artsen en onderzoekers van de afdeling KNO in het Erasmus MC willen onderzoek doen naar stotteren, zodat kinderen in de toekomst beter behandeld kunnen worden tegen stotteren en kinderen weer met een fijn gevoel kunnen praten.
Met uw steun maakt u dit belangrijke onderzoek naar stotteren in het Erasmus MC mogelijk.
Spraak motorische vaardigheidstest
Over het onderzoek
Hoe vaardig zijn kinderen in vloeiend praten? Dit gaan de onderzoekers meten door kinderen makkelijke en moeilijkere woorden te laten herhalen. Dit zijn bestaande woorden en nonsens-woorden. Hoe stabiel kunnen de kinderen deze woorden herhalen? Hoeveel controle hebben de kinderen over de spieren van hun tong, kaak en lippen als ze de woorden herhalen?
Wat doen de artsen met de resultaten van het onderzoek?
Met de resultaten willen de onderzoekers een test maken voor logopedisten. Met deze test kan bepaald worden of kinderen (erg) zwakke spraak motorische vaardigheden hebben of niet. Deze testuitslag helpt artsen bij het kiezen van de beste behandeling voor het kind.
Ontwikkeling screeningsinstrument stotteren
30 jaar geleden is er in de Verenigde Staten een instrument ontwikkeld om spraak motorische vaardigheden bij kinderen te testen. Dit instrument kunnen ouders gebruiken als zij zich zorgen maken over de spraak motorische vaardigheden van hun kind. Zo kunnen de ouders makkelijker achter komen of ze met hun kind naar de logopedist moeten of niet. Dit instrument is niet meer up-to-date gemaakt. Dat betekent dat nieuwe risicofactoren voor blijvend stotteren niet in het instrument zijn verwerkt. De onderzoekers willen daarom het instrument up-to-date maken, zodat ouders deze betrouwbaar kunnen gebruiken.
Effect van RESTART-DCM stottertherapie voor jonge kinderen
Om peuters en kleuters die stotteren te behandelen passen logopedisten de RESTART-DCM behandeling toe. Van de RESTART-DCM behandeling is wetenschappelijk aangetoond dat deze even effectief is als het Lidcombe Programma, de andere stottertherapie die vaak wordt toegepast.
Er is alleen nog niet wetenschappelijk aangetoond of de RESTART-DCM behandeling effectiever is dan wachten met de therape. Onderzoekers in het Erasmus MC willen kinderen die direct de RESTART-DCM behandeling krijgen vergelijken met kinderen bij wie de behandeling vier maanden wordt uitgesteld.
Erfelijkheid en stotteren
Er is aangetoond dat erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij stotteren. Artsen weten hier alleen nog maar heel weinig van. Waarschijnlijk spelen honderden genen bij de meeste mensen die stotteren een rol, maar tot nu toe weten artsen pas iets over enkele genen. Onderzoekers in het Erasmus MC willen samen met het Max Planck Instituut in Nijmegen onderzoeken welke genen betrokken zijn bij stotteren.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
In Nederland behoort hoofd-hals kanker met zo’n 3000 nieuwe gevallen per jaar tot de tien meest voorkomende soorten kanker. Hoofd-hals kanker is een ernstige ziekte. Na 5 jaar is slechts de helft van de patiënten nog in leven. Tumoren in de mondholte vormen ongeveer een derde van alle hoofdhals tumoren.
Elk jaar krijgen ongeveer 300 baby’s de diagnose gehoorverlies kort na hun geboorte. Over het algemeen krijgen deze kinderen vaak al op jonge leeftijd revalidatie met hoortoestel of een cochleair implantaat. Hiermee kunnen de meeste kinderen leren spreken. Maar ondanks deze vroege behandeling hebben deze kinderen een verhoogd risico op het ontwikkelen van communicatieve of psychosociale problemen.