Knieletsels

Traumatische knieletsels zoals een scheur van de meniscus of een knieband treden vaak op bij sporten. Dit geeft beperkingen op korte termijn zoals zwelling, pijn, slotklachten en instabiliteit van de knie. Op langere termijn is er helaas ook een vergrote kans op blijvende klachten. Dat kan komen door slijtageklachten van de knie door het eerder opgetreden knieletsel.

Het sportmedische team van de afdeling Orthopedie & Sportgeneeskunde heeft een aantal onderzoeken opgezet om te kijken wat de beste behandeling is van sportletsels van de knie. Door deze (top) sporters te volgen met innovatieve beeldvorming kunnen we in een vroeg stadium beter herkennen bij wat voor soort letsel de schade optreedt en kunnen we behandelingen geven die het slijtageproces kunnen stoppen en de behandeling verbeteren. Op deze manier kunnen we beter voorkomen dat er een versleten, oude knie ontstaat in een jonge actieve sporter.

Als we dit beter begrijpen, dan kunnen we in de toekomst het knieletsel beter behandelen en de ontwikkelingen van knieslijtage in deze groep verminderen.