Diner thoraxfoundation 23500 euro

Diner Thorax Foundation brengt ruim € 235.000,- op!

De achtste editie van het diner van de Erasmus MC Thorax Foundation heeft maandag 15 april ruim 235.000 euro opgeleverd.

Het diner vond plaats in Fenix House in Rotterdam. Dankzij hoofdsponsor BMS Capital Partners konden  150 gasten worden uitgenodigd voor het diner. Presentatrice en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère verzorgde de presentatie van de avond. De gehele opbrengst gaat naar het project Adembenemend: elektronische neus.

Veiling

Tijdens het diner werden 19 veilingstukken aangeboden, die onder leiding van veilingmeester Laurien Hessels onder de hamer werden gebracht. Gasten konden bieden op onder meer diverse kunststukken, evenementen en een lunch met minister van VWS Hugo de Jonge. Tussendoor werden de gasten verrast met een optreden van zangeres Karsu.

Topstukken

Zo kon worden geboden op een High Tea, waarbij bakkers van het televisieprogramma Heel Holland Bakt aan huis hun bakkunsten komen tonen. Ook werden topstukken geveild als: een unieke rondleiding in een onderzoekskernreactor (€10.000,-), een masterclass van prof. Ton van der Steen (2x €10.000,-) en  een spontaan ingebracht weekend in Zuid-Frankrijk op een superjacht (€21.000,-).

E-nose

De opbrengst van het diner gaat naar het project Adembenemend: elektronische neus. In dit project werken cardiologen en longartsen nauw samen aan een onderzoek met een bijzonder apparaat: de E-nose. Dit apparaat kan ziektes ruiken in de uitgeademde lucht van patiënten. Artsen hopen met behulp van de E-nose snellere en betere diagnoses te stellen.

Breathprint

Uitgeademde lucht bevat ruim 3000 vluchtige stoffen, die samen een unieke ademhalingsafdruk vormen, de ‘breathprint’. Deze stoffen weerspiegelen wat er in de longen en de rest van het lichaam gebeurt. Artsen verwachten niet alleen een snellere diagnose te kunnen stellen met de E-nose, maar ook behandelingen beter te kunnen monitoren. Voordeel van de patiënt is dat belastende diagnostische tests, zoals een longscopie, achterwege kunnen blijven.

De Erasmus MC Thorax Foundation is onderdeel van de Erasmus MC Foundation.