Onderzoek naar nieuwe behandeling levertumoren letterlijk van levensbelang
Onderzoek in het Erasmus MC naar de behandeling van levertumoren met lokale chemotherapie via een chemopomp
8 december 2022
8 december 2022
In de Verenigde Staten (VS) is het in enkele ziekenhuizen al sinds 1971 een onderdeel van de behandeling bij patiënten die darmkanker met leveruitzaaiingen hebben: de chemopomp. In Europa, en dus ook Nederland, is deze behandeling nog niet beschikbaar als standaardtherapie. Artsen van het Erasmus MC doen nu onderzoek naar de chemopomp, zodat deze behandeling ook in Nederland onderdeel kan worden van de standaardzorg.
De chemopomp is in Europa nog geen geregistreerde behandelmethode voor patiënten die darmkanker met uitzaaiingen naar de lever hebben. Artsen kunnen daarom de chemopomp niet inzetten als standaardbehandeling. Om de chemopomp op te nemen in de standaardzorg moeten zowel de pomp als het medicijn een Europese registratie krijgen.
Wills Floris Filipe, arts-onderzoeker in het Erasmus MC legt uit: “In de jaren ‘70 is de chemopomp behandeling ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center New York, één van de meest vooraanstaande ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Sindsdien is de behandeling onderdeel van de standaardzorg in dat ziekenhuis. Om de chemopomp ook hier in Nederland toe te passen, moet het geregistreerd zijn als behandelmethode. Dat is momenteel nog niet het geval. Zo’n registratietraject duurt lang en kost veel geld. Daarnaast zijn de richtlijnen waaraan de behandeling moet voldoen steeds strenger geworden.”
Betere kwaliteit van leven
Het middel kan pas geregistreerd worden als is aangetoond dat het effectief en veilig is. Om dit te bewijzen lopen er verschillende onderzoeken in Nederland, waaronder in het Erasmus MC. “Het is belangrijk dat wij deze onderzoeken kunnen uitvoeren zodat deze behandeling beschikbaar wordt voor een grotere groep patiënten”, legt collega arts-onderzoeker Hakan Bokhoven uit. “We verwachten dat behandeling met de chemopomp bij patiënten met tumoren in de lever effectiever is dan chemotherapie via een infuus. Daarnaast zien we dat de bijwerkingen van normale chemotherapie, zoals misselijkheid, diarree en haaruitval nauwelijks optreden bij deze behandeling. Onze onderzoeken zullen uitwijzen wat de invloed van de chemopomp op de levensduur en kwaliteit van leven van deze patiënten is.”
Hoe dat kan, legt Wills verder uit: “De lever werkt als een filter voor gifstoffen in het lichaam. De chemo die via de pomp in de leverslagader wordt toegediend, wordt door de lever uit het bloed gefilterd. De combinatie van de chemopomp die is aangesloten op de leverslagader met de eigenschappen van het middel en het orgaan zelf, maakt dat er geen chemo in de rest van het lichaam komt. Hierdoor komt er een hogere dosering chemo in de lever terecht en niet in de rest van het lichaam. Het verwachte effect op de tumoren in de lever is daardoor groter en de bijwerkingen in de rest van het lichaam milder.”
Van 60 naar 2.000 patiënten behandelen per jaar
Een Europese registratie van de chemopomp-behandeling is nodig, zodat artsen in de toekomst aanzienlijk meer patiënten kunnen behandelen met deze therapie. “De chemopomp kunnen artsen nu dus alleen in studieverband inzetten. Daardoor missen zij nu veel patiënten die mogelijk wél baat zouden hebben bij deze behandeling, maar niet kunnen deelnemen aan een onderzoek. Op dit moment kunnen onderzoekers in Nederland ongeveer 60 patiënten per jaar behandelen met een chemopomp. Als het middel geregistreerd is en opgenomen kan worden in de standaardzorg, gaat dat aantal naar circa 2.000 patiënten per jaar in heel Europa. Dat is een heel groot verschil.”
Onderzoek naar de chemopomp is dus letterlijk van levensbelang.
Onderzoek naar chemopomp mogelijk maken
Om de chemopomp te registreren als standaardbehandeling is een Europese goedkeuring nodig. Hiervoor is onderzoek nodig waarmee de veiligheid, effectiviteit en haalbaarheid van de chemopomp behandeling aangetoond kan worden. Om dit onderzoek naar deze complexe behandeling te kunnen doen is geld nodig. De Erasmus MC Foundation wil dit onderzoek verder mogelijk maken. Uw steun is daarbij essentieel.
Chemopomp in het lichaam. Illustratie: Grand Foulard