Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar reconstructieve en plastische chirurgie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Plastisch chirurgen zoeken continu naar creatieve en innovatieve manieren om hun behandelmogelijkheden voor patiënten te verbeteren. De snelheid waarmee in het huidige digitale tijdperk de technologische ontwikkelingen plaatsvinden, biedt volop kansen om tot innovatieve oplossingen te komen voor een betere zorg voor patiënten. Moderne 3D visualisatietechnieken als Virtual en Augmented Reality (VR en AR), overkoepelend Extended Reality (XR) genoemd, zijn hier een voorbeeld van. Bij XR worden virtuele beelden realistisch weergegeven en als levensecht ervaren door de gebruiker.
Door gebrek aan visuele hulpmiddelen kunnen patiënten momenteel onvoldoende worden voorbereid op de impact van een reconstructie op hun uiterlijk. Hierdoor is het proces van verwachtingsmanagement en ‘samen beslissen’ niet optimaal. Meer gepersonaliseerde, realistische beelden van een mogelijk eindresultaat, zouden patiënten enorm kunnen helpen in de voorbereiding op een operatie en de gezamenlijke besluitvorming. Het blijkt dat patiënten die vooraf betere informatie hebben, na de operatie een betere kwaliteit van leven hebben.
Met onderstaande projecten wil de onderzoeksgroep de inzet van VR en AR onderzoeken voor het verbeteren van patiëntervaringen en operatietechnieken.
Virtual reality voor minder pijn en angst bij wondzorg
Acute, chronische en complexe open wonden vereisen dagelijks tot wekelijkse wondzorg. Dit gaat vaak gepaard met angst, stress en pijn. Soms is het toedienen van medicatie of zelfs een ziekenhuisopname nodig om de juiste wondzorg te bieden. De artsen in het Erasmus MC willen meer onderzoek doen naar de inzet van een VR omgeving om pijn te verminderen bij wondzorg. De patiënt krijgt de mogelijkheid om virtueel even in een andere omgeving te zijn, waardoor mogelijk minder pijn en/of angst wordt ervaren bij het verzorgen van wonden.
Extended reality als middel om het verwachte eindresultaat te ervaren
Het gezicht heeft een belangrijke sociale functie. Een permanente verandering in het gezicht, bijvoorbeeld na verwijdering van huidkanker, kan zodoende een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Binnen dit project willen de onderzoekers een 3D ‘levensechte’ XR-omgeving ontwikkelen om patiënten met gepersonaliseerde beelden vooraf het verwachte eindresultaat te laten ervaren. Hiermee wordt hen een blik in de toekomst gegund en kunnen individuele wensen, behoeften en zorgen al voor de operatie worden besproken.
Lees hier meer over dit onderzoek, dat dankzij een prachtige subsidie een start kan maken.
Virtual reality voor betere uitkomsten bij lichaamseigen borstreconstructies
Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel van de buik (DIEP-lap) kan vrouwen helpen om zich – na een amputatie – weer compleet en meer vrouw te voelen. De operatie duurt 6 tot 12 uur, afhankelijk van een enkel- of dubbelzijdige operatie. Deze operatietijd kan verkort worden én de uitkomsten kunnen verbeterd worden door de bloedvaten van het buikweefsel voor de operatie in beeld te brengen. Dit onderzoek richt zich op de inzet van VR voor een preoperatieve visualisatie van de bloedvaten, omdat dit de sleutel kan zijn tot een snellere en betere operatie.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar reconstructieve en plastische chirurgie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de impact van verschillende behandelingen op de kwaliteit van leven van patiënten met hoofd-halskanker. Hierbij wordt ook gekeken naar de patiëntenervaringen tijdens het behandeltraject.
De impact van een totale verwijdering van het strottenhoofd is enorm groot op het leven van een patiënt met strottenhoofdkanker en/of slijmvlieskanker in de keel. Voor de patiënt, maar ook voor de naasten. Verlies van spraak- en slikfunctie zijn zeer ernstige gevolgen van de ingreep en hinderen ernstig de mate van functioneren in het dagelijks leven.
Bij een borstreconstructie is het inbrengen van gladde implantaten de meest gebruikelijke reconstructietechniek na een borstamputatie. Maar helaas leidt dit door kapselvorming soms tot complicaties, zoals een verkeerde positie van het implantaat en een pijnlijke borst waardoor soms een nieuwe operatie nodig is.
Het is enorm belangrijk dat de artsen uit het Erasmus MC starten met dit onderzoek: vrouwen die een hogere kans op BIA-ALCL hebben moeten goed geadviseerd worden over siliconen borstimplantaten. Hierbij is uw steun onmisbaar. Help samen met ons dit onderzoek te starten.