PIJN OP MIJN BORST, IS HET MIJN HART?
Hoe kunnen artsen patiënten met hartklachten meer duidelijkheid geven op de spoedeisende hulp?
27 februari 2023
27 februari 2023
Het onderzoek is in het voorjaar van 2021 afgerond. In dit interview vertellen dr. Dubois en dr. Arslan meer over het onderzoek.
Wat wilden jullie met dit project onderzoeken?
“Elke dag komen er patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) met klachten van pijn op de borst. De artsen op de SEH proberen aan te tonen dan wel uit te sluiten of iemand problemen heeft met het hart door een hartfilmpje te maken en bloedonderzoek te doen. Artsen kunnen zo aan de hand van bepaalde markers (bloedwaardes) bepalen of iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft of niet.
Bij sommige patiënten is de uitslag snel duidelijk: wel of geen hartproblemen. Er is echter ook een grote groep patiënten die erg lang moet wachten op de uitslag van het onderzoek, waarbij er tijdens dit eerste onderzoek de markers die duiden op hartproblemen niet duidelijk genoeg zijn. De artsen moeten bij deze patiënten na een paar uur een nieuwe bepaling verrichten. Hierdoor wordt de periode die de patiënt op de SEH doorbrengt nog langer. Deze lange wachttijd gaat vaak gepaard met angst en onzekerheid bij de patiënt.”
“We zijn gaan onderzoeken of patiënten, bij wie de uitslag onduidelijk was, op een andere, veilige manier geholpen konden worden. Daarvoor keken we of een CT-scan een snellere manier was om problemen aan het hart vast te stellen. De patiënten die deel konden nemen aan het onderzoek kregen op het moment dat zij op de SEH kwamen nog dezelfde dag of de dag erna een CT-scan.”
“Er deden alleen patiënten mee aan het onderzoek van wie nog niet bekend was dat zij eerder hartproblemen hadden. Aangezien deze vraag op alle SEH’s speelt, hebben wij het onderzoek niet alleen in het Erasmus MC laten plaatsvinden, maar werkten meerdere ziekenhuizen mee met het onderzoek. Zo konden we een grote populatie patiënten mee laten doen.”
Wat is het eindresultaat?
“Het onderzoek heeft laten zien dat een CT-scan een goede manier is om vast te stellen of een patiënt met pijn op de borst en bij wie het bloedonderzoek geen uitsluitsel geeft, belangrijke vernauwingen heeft van de kransslagvaten. De CT-scan geeft de juiste informatie waardoor de arts op de SEH de beste behandeling kan kiezen en het verkort de wachttijd voor de patiënt op de SEH aanzienlijk. Bovenal geeft het voor de patiënt meer zekerheid. Als er geen hartproblemen zijn te zien op de CT-scan, kan de patiënt weer met een veilig gevoel naar huis.”
Murat Arslan heeft inmiddels zijn proefschrift afgerond. Eind juni legde hij zijn proefschrift voor aan de kleine commissie en is daarna gepromoveerd.
Murat heeft ruim een jaar ervaring als arts-assistent niet-in-opleiding. Hij heeft besloten om een andere carrière na te streven. Hij werkt momenteel als huisarts-in-opleiding.