Onderzoek naar immuuntherapie

Doelbesteding 2021

Ralph Stadhouders

Als moleculair bioloog onderzoekt Ralph Stadhouders de rol van ons afweersysteem bij kanker.

Steun jij het onderzoek van Ralph?

Bij het Daniel den Hoed Fonds streven we naar een geschikte behandeling voor iedere kankerpatiënt. Ons doel is dat iedere patiënt een unieke behandeling op maat krijgt, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke resultaten. Daarbij wordt een directe brug geslagen tussen het onderzoek in het laboratorium en de behandeling van de patiënt.

Immuuntherapie

Een belangrijke en hoopvolle tak van kankeronderzoek is immuuntherapie. Immuuntherapie is een relatief nieuwe behandelmethode voor patiënten met kanker, naast de alom bekende chemotherapie, chirurgie en bestraling.

Onder immuuntherapie vallen behandelingen die zich niet direct op de kankercellen richten, zoals de meeste behandelingen bij kanker. Het doel van immuuntherapie is juist het versterken van het afweersysteem (ook wel het immuunsysteem genoemd) om kankercellen te bestrijden. Ons immuunsysteem is de eerste bescherming van ons lichaam tegen virussen en bacteriën. Door een natuurlijke afweerreactie van het lichaam kunnen deze virussen en bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij het onderdrukken van kanker. Een afweercel kan een kankercel namelijk herkennen als lichaamsvreemd en het vervolgens opruimen.

Echter, sommige kankercellen kunnen signalen uitsturen die de werking van het immuunsysteem verstoren. Bij het ontstaan van kanker zijn deze kankercellen als het ware de afweercellen (de T-cellen) te slim af. Door deze signalen van kankercellen met behulp van speciale medicijnen te onderdrukken, kan het immuunsysteem weer actief worden. Dankzij de immuuntherapie worden de afweercellen weer in de gelegenheid gesteld de kankercellen aan te vallen en te doden.

Wetenschappelijke Advies Raad (WAR)

De WAR heeft besloten het onderzoek van Ralph Stadhouders te ondersteunen. Als moleculair bioloog in het Erasmus MC Kanker Instituut doet Ralph Stadhouders onderzoek naar de rol van ons immuunsysteem bij kanker. Kankercellen kunnen het immuunsysteem voor de gek houden, waardoor T-cellen niet meer instaat zijn de kankercellen op te ruimen. Het doel van het onderzoek is te achterhalen hoe we de belangrijke T-cellen weer zodanig geactiveerd krijgen dat zij in actie komen tegen de kankercel.

Eén van de ontsnappingsmechanismen die tumorcellen gebruiken om aan de anti-tumor-T-cel afweer te ontkomen is de aanmaak van zogenaamde checkpoint-moleculen. Deze checkpoint-moleculen zorgen ervoor dat T-cellen hun anti-tumoractiviteiten niet meer kunnen uitoefenen en dus de kankercel niet kunnen doden. Inmiddels zijn er immuun therapeutische medicijnen ontwikkeld die erop gericht zijn de checkpoint-moleculen te blokkeren, waardoor onze anti-tumor afweer juist weer versterkt wordt.

Deze zogenaamde IC-remmers hebben een revolutie teweeg gebracht in de behandeling van kanker.

De IC-remmers hebben anti-kanker responsen laten zien bij patiënten waar eerst geen succesvolle behandeling beschikbaar was. Echter, ondanks het feit dat de reacties in een subgroep van patiënten zeer veelbelovend is, reageert een groot deel van de patiënten niet op de bestaande IC-remmers.

Het onderzoek van Stadhouders richt zich op het verder ontrafelen van de werking van de IC-remmers; als we beter begrijpen waarom de IC-remmers bij een groot deel van de patiënten nog niet werkt, dan kunnen we ook stappen maken naar behandelingen die wél effectief zijn.

Samen maken we kanker kansloos.

Ontdek onze projecten

Adoptieve T-cel therapie

Met de opbrengst van de Maak Kanker Kansloos 2019 is onder andere een onderzoek over  adoptieve T-cel therapie (immuuntherapie), onder leiding van hoogleraar Reno Debets gefinancierd.

Lees meer over dit project

Daniel den Hoed Awards

In 2014 werd de eerste Daniel den Hoed Award uitgereikt, ter ere van de 100ste verjaardag van de Daniel den Hoed Kliniek. Het Daniel den Hoed Fonds reikt deze prijs – ter waarde van € 250.000 – uit aan jonge, talentvolle, gepromoveerde onderzoekers.

Bekijk de Award winnaars

Elektronenmicroscoop

In 2018 werd er met de opbrengst van Maak Kanker Kansloos een elektronenmicroscoop aangeschaft. Met behulp van deze microscoop zijn er grote stappen gemaakt in het onderzoek naar therapie op maat.

Lees meer