Jolanda zamelt geld in met uit de hand gelopen hobby

5 september 2022

Het is een uit de hand gelopen hobby waarmee Jolanda geld wil ophalen voor de Erasmus MC Foundation: de verkoop van ambachtelijke zeep- en verzorgingsproducten. De producten maakt Jolanda zelf in een kleine werkplaats bij haar thuis. “Met de verkoop van mijn zepen probeer ik mijn steentje bij te dragen.”

Al jaren zet Jolanda zich in voor goede doelen. Dit doet zij door haar zelfgemaakte zeep- en verzorgingsproducten te verkopen om sponsorgeld voor sponsorlopen en andere sportieve evenementen op te halen. “Ik heb het altijd leuk gevonden om voor goede doelen hard te lopen of te zwemmen. Sporten doe ik toch, dus waarom niet meteen voor een mooi doel?”

Elk jaar doneerde Jolanda de opbrengst aan een ander goed doel. Omdat de zeepziederij van Jolanda professioneler is geworden, heeft zij besloten om zich enkel aan een goed doel te verbinden: de Erasmus MC Foundation. “Mijn inspiratie komt voort uit mijn werk als Sedatie Praktijk Specialist en Anesthesie Medewerker hier in het Erasmus MC. Van dichtbij zie ik de invloed van ziekte op het leven van patiënten en hoe onderzoek voor betere behandelingen kan zorgen. Ik vind het fijn dat de donaties rechtstreeks naar het onderzoek in “mijn” ziekenhuis gaan.”

Slokdarm- en maagkanker Fonds
Jolanda zet zich specifiek in voor het Slokdarm- en maagkanker Fonds van de Erasmus MC Foundation. Jolanda legt uit: “Ik heb specifiek voor het Slokdarm- en maagkanker Fonds gekozen, omdat de 5-jaars overlevingskans van patiënten met slokdarm- of maagkanker nog altijd vrij laag is. De laatste jaren is er al enige vooruitgang geboekt, maar dat moet beter. Daarvoor is onderzoek nodig en dus geld. Hopelijk bereikt mijn actie meer mensen en krijgt de Erasmus MC Foundation zo meer aandacht.”

Jolanda heeft ook in haar eigen omgeving te maken gehad met slokdarm- en maagkanker. “Van dichtbij heb ik meegemaakt wat slokdarm- en maagkanker doet met een patiënt. Mijn vader is overleden aan slokdarmkanker en mijn oom aan maagkanker.”

Ambachtelijke zeep- en verzorgingsproducten
De zeep- en verzorgingsproducten waarmee Jolanda geld ophaalt, maakt zij gewoon bij haar thuis. “De zeep maak ik op ambachtelijke wijze. Dit doe ik door plantaardige olie en boter te verzepen met een loog-oplossing tot zeep. De zepen krijgen hun geur door etherische olie. Ik gebruik hoofdzakelijk klei om ze te kleuren. Daarnaast zijn de producten zo min mogelijk milieubelastend en recyclebaar. De producten zijn dus goed voor mens en milieu”, aldus Jolanda.

Oogst- en Streekmarkt
Op 17 september staat Jolanda voor het eerst op een markt om haar producten te verkopen. “Ik heb hier een eigen kraam op de Oogst- en Streekmarkt in Schoonhoven. Van elk product dat ik verkoop, wil ik €1,- doneren aan het Slokdarm- en maagkanker Fonds van de Erasmus MC Foundation.

Direct doneren aan het Slokdarm- en maagkanker Fonds? Dat kan via onderstaande knop.

Jolanda bezig in haar werkplaats aan huis

Jolanda bezig in haar werkplaats aan huis / Bron: Jolanda de Visser

Body butter producten van Zeepziederij Rosie

Body butter producten van Zeepziederij Rosie / Bron: Jolanda de Visser