Dit was de Erasmus MC Vriendendag 2024
29 juni 2024
29 juni 2024
De gasten konden gedurende de ochtend verschillende minicollege’s bijwonen van drie belangrijke onderzoekers: dr. Harro Seelaar (dementie), dr. Agnes Jager (borstkanker) en drs. Laura Sonneveld (allergieën). Tijdens deze lezingen praatten de onderzoekers de donateurs bij over hun eigen onderzoeken.
Dr. Harro Seelaar nam de donateurs mee in zijn onderzoek naar frontotemporale dementie (FTD). De bezoekers kregen een spoedcursus ‘hoe werkt het brein’, om vervolgens meegenomen te worden in de diagnose van FTD. Bij FTD verandert vooral het gedrag, de persoonlijkheid en de taal, terwijl geheugenklachten vrijwel niet aanwezig zijn. Dr. Harro Seelaar doet onderzoek bij mensen met erfelijke FTD en volgt deze groep ook in de periode dat zij nog niet ziek zijn. Hiervan kan hij veel leren over hoe de ziekte ontstaat, zodat deze kennis ook gebruikt kan worden voor patiënten met niet-erfelijke FTD. Met als ultiem doel: toewerken naar een behandeling om de ziekte te stoppen en te voorkomen.
Lees meer over Harro’s onderzoek naar frontotemporale dementie.
Ongeveer één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Gelukkig is dankzij onderzoek de vijfjaar overleving de afgelopen jaren sterk verbeterd. Internist-oncoloog dr. Agnes Jager leidt onderzoek naar borstkanker. Tijdens haar presentatie vertelde zij meer over deze onderzoeken. Dr. Agnes Jager doet bijvoorbeeld onderzoek naar hoe zij stukjes tumorweefsel in leven kan houden buiten het lichaam. Op die manier kan zij beter voorspellen welke chemotherapie werkt op de tumor. “Zo’n onderzoek naar testen buiten het lichaam bewijst hoeveel het oplevert om zowel behandelend arts als onderzoeker te zijn.”
Lees meer over Agnes’ onderzoek naar borstkanker.
Het lijkt wel alsof steeds meer mensen last hebben van een allergie. Klopt dat? En hoe ontstaat nou een allergie? Daarover praatte drs. Laura Sonneveld iedereen bij tijdens haar lezing. Ze legde uit waarom het aantal mensen met een allergie in de afgelopen eeuw is gestegen naar één op de drie. En wat is eigenlijk het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Verder besprak Laura of een allergie voorkomen kan worden en – als we al allergisch zijn – of we er nog van af kunnen komen.
Lees meer over Laura’s onderzoek naar allergieën.