Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar urologische aandoeningen steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Bloed in de urine kan wijzen op blaaskanker. Om erachter te komen of iemand daadwerkelijk blaaskanker heeft, moeten artsen een kijkonderzoek met cystoscoop doen. Slechts een klein deel van de mensen met bloed in de urine blijkt uiteindelijk blaaskanker te hebben. Zo’n kijkonderzoek is erg onprettig voor de patiënt en kost daarnaast erg veel geld. In dit onderzoek willen de artsen onderzoeken of zij met een urinetest makkelijker blaaskanker kunnen opsporen.
Bloed in de urine komt regelmatig voor en kan zichtbaar (macroscopisch) of niet zichtbaar (microscopisch) zijn. Bloed in de urine wordt ook wel hematurie genoemd en kan veroorzaakt worden door een tumor in de blaas of urinewegen. Om een tumor in de blaas uit te sluiten is het bij patiënten met hematurie nodig om kijkonderzoek te doen van de blaas met een cystoscoop. Van de mensen met microscopische hematurie heeft slechts een heel klein deel een tumor in de blaas of urinewegen.
Het komt dus heel vaak voor dat iemand een blaasonderzoek krijgt, maar dat er geen afwijking wordt gevonden. Dit kost veel geld maar bovendien vinden patiënten een cystoscopie vaak een onaangenaam onderzoek. Daarnaast brengt de cystoscoop alleen de binnenkant van de blaas in beeld en niet de hoge urinewegen.
Het Erasmus MC heeft in de afgelopen 20 jaar een urinetest ontwikkeld die een tumor in de blaas of urinewegen kan aantonen. De test werkt als volgt: In urine zitten cellen die afkomstig zijn van de binnenbekleding van de blaas en urinewegen. Als er een tumor in de blaas of urinewegen zit, zullen deze tumorcellen ook in de urine terecht komen. Door de cellen in de urine met moleculaire technieken te onderzoeken, kunnen afwijkingen die kunnen passen bij een blaastumor worden opgespoord.
Als de urinetest een afwijkende uitslag heeft dan is het nodig de blaas van binnen te bekijken met een cystoscoop. Als de urinetest geen afwijkende uitslag heeft dan is onderzoek met een cystoscoop niet nodig. Zo hoeven alleen patiënten met een afwijkende urinetest een cystoscopie te krijgen.
Bij een succesvolle afronding van dit onderzoek zal het leiden tot minder onnodige cystoscopieën om blaaskanker op te sporen; Er zullen minder patiënten met microscopische hematurie een cystoscopie te hoeven ondergaan. Ook kunnen tumoren in de hoge urinewegen beter opgespoord worden. Dit leidt tot verbetering in de kwaliteit van zorg en lagere zorgkosten.
U kunt onderzoekers en patiënten helpen door dit onderzoek financieel te steunen.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar urologische aandoeningen steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Patiënten krijgen soms chemotherapie voorafgaand aan het chirurgisch verwijderen van de blaas. Maar bij een deel van de patienten is de tumor ongevoelig voor de chemotherapie. In dit onderzoek gaan organoiden voorspellen of een patient baat zal hebben van chemotherapie voorafgaand aan een blaasverwijdering.
Blaaskankerweefsel wordt bekeken door een patholoog. Dit subjectieve onderzoek kan verschillen geven in de beoordeling en daarmee leiden tot onder- of overbehandeling. Met kunstmatige Intelligentie (KI) kan de patholoog een meer precieze diagnose stellen. Daarnaast wil de onderzoeksgroep onderzoeken of KI kan voorspellen of een patiënt zal reageren op de gekozen behandeling.