Dementie is een hersenziekte die het leven van veel mensen ingrijpend verandert. De ziekte heeft een grote impact op het dagelijks functioneren en leidt tot steeds ernstigere klachten. Door te doneren, draagt u bij aan baanbrekend dementieonderzoek en een toekomst waarin dementie beter behandelbaar – of zelfs te voorkomen – is.
Wat is dementie?
Dementie is een hersenziekte waarbij de hersenen moeite hebben met het verwerken van informatie. De term dementie is eigenlijk een overkoepelende naam voor zeker 50 hersenziekten. Bij al deze hersenziekten is een symptoom dat mensen moeite hebben met informatie verwerken.
Dementie kent verschillende vormen. En zo heeft ook elke vorm weer een ander ziektebeeld met klachten en symptomen. Dementie is een progressieve ziekte. Dit houdt in dat de klachten geleidelijk aan ontstaan en over tijd erger worden.
Vormen van dementie
Er zijn 13 bekende vormen van dementie. De bekendste vorm van dementie is Alzheimer. Ruim 70% van de patiënten met dementie heeft Alzheimer. Er bestaan ook hele zeldzame vormen van dementie, zoals de Ziekte van Creutzfeldt Jakob en Frontotemporale dementie (FTD).
Hoe dementie zich uit, verschilt per persoon en per vorm van dementie. De symptomen en klachten van dementie zijn dus ook verschillend. Ondanks de verschillen zijn er 10 factoren waaraan dementie te herkennen is:
- Vergeetachtigheid
- Problemen met handelingen die voorheen normaal waren
- Vaker vergissen in plaats en tijd
- Problemen met taal en spraak
- Vaker spullen kwijtraken
- Slecht beoordelingsvermogen
- Minder sociale activiteiten
- Veranderend gedrag en karakter
- Onrustige houding
- Problemen met zicht
Een arts stelt de diagnose dementie en welke vorm van dementie vast. Dit kan een lang traject zijn, met verschillende testen en onderzoeken bij de huisarts en in het ziekenhuis.
Is er een behandeling voor dementie?
Nee, er is nog geen genezing voor dementie. Op dit moment kan de juiste behandeling van dementie, de symptomen vertragen. Dit is helaas ook weer afhankelijk van de vorm van dementie.
Dementie-onderzoek is letterlijk van levensbelang
Dementie is een dodelijke ziekte. Het is zelfs doodsoorzaak nummer 3 in Nederland. In Nederland leven ruim 300.000 mensen met dementie. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie de volgende 15 jaar naar 500.000 patiënten.
In gemiddeld 6,5 jaar krijgt een patiënt meer klachten en de klachten worden alsmaar erger. Daarom is onderzoek naar de oorzaken, symptomen en een betere behandeling van dementie van levensbelang.
In het Alzheimercentrum Erasmus MC loopt een groot aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar Alzheimer, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Door deze onderzoeken te steunen draagt u bij aan het verbeteren van de zorg en de behandeling van dementie.
Met uw donatie draagt u bij aan de gezondheid van alle mensen. Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Het Alzheimercentrum Erasmus MC
In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt gewerkt aan diagnostiek, goede zorg na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en preventie van dementie.
Als Alzheimercentrum zijn de artsen er voor patiënten met elke vorm van dementie of een verdenking daarop. De artsen geven patiënten en hun naasten zo goed en zo snel mogelijk duidelijkheid over hun klachten en begeleiden hen hierbij. Met wetenschappelijk onderzoek verbeteren zij de zorg voor de patiënt met een vorm van dementie en komt een behandeling van dementie dichterbij.