Dementie is een hersenziekte die het leven van veel mensen ingrijpend verandert. De ziekte heeft een grote impact op het dagelijks functioneren en leidt tot steeds ernstigere klachten. Door te doneren, draagt u bij aan baanbrekend dementieonderzoek en een toekomst waarin dementie beter behandelbaar – of zelfs te voorkomen – is.

Helpt u mee om deze doelen te bereiken?

Dementie is een hersenziekte waarbij de hersenen moeite hebben met het verwerken van informatie. De term dementie is eigenlijk een overkoepelende naam voor zeker 50 hersenziekten. Bij al deze hersenziekten is een symptoom dat mensen moeite hebben met informatie verwerken.

Dementie kent verschillende vormen. En zo heeft ook elke vorm weer een ander ziektebeeld met klachten en symptomen. Dementie is een progressieve ziekte. Dit houdt in dat de klachten geleidelijk aan ontstaan en over tijd erger worden.

Vormen van dementie

Er zijn 13 bekende vormen van dementie. De bekendste vorm van dementie is Alzheimer. Ruim 70% van de patiënten met dementie heeft Alzheimer. Er bestaan ook hele zeldzame vormen van dementie, zoals de Ziekte van Creutzfeldt Jakob en Frontotemporale dementie (FTD).

Hoe dementie zich uit, verschilt per persoon en per vorm van dementie. De symptomen en klachten van dementie zijn dus ook verschillend. Ondanks de verschillen zijn er 10 factoren waaraan dementie te herkennen is:

  • Vergeetachtigheid
  • Problemen met handelingen die voorheen normaal waren
  • Vaker vergissen in plaats en tijd
  • Problemen met taal en spraak
  • Vaker spullen kwijtraken
  • Slecht beoordelingsvermogen
  • Minder sociale activiteiten
  • Veranderend gedrag en karakter
  • Onrustige houding
  • Problemen met zicht

Een arts stelt de diagnose dementie en welke vorm van dementie vast. Dit kan een lang traject zijn, met verschillende testen en onderzoeken bij de huisarts en in het ziekenhuis.

Is er een behandeling voor dementie?

Nee, er is nog geen genezing voor dementie. Op dit moment kan de juiste behandeling van dementie, de symptomen vertragen. Dit is helaas ook weer afhankelijk van de vorm van dementie.

Dementie-onderzoek is letterlijk van levensbelang

Dementie is een dodelijke ziekte. Het is zelfs doodsoorzaak nummer 3 in Nederland. In Nederland leven ruim 300.000 mensen met dementie. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie de volgende 15 jaar naar 500.000 patiënten.

In gemiddeld 6,5 jaar krijgt een patiënt meer klachten en de klachten worden alsmaar erger. Daarom is onderzoek naar de oorzaken, symptomen en een betere behandeling van dementie van levensbelang.

In het Alzheimercentrum Erasmus MC loopt een groot aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar Alzheimer, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Door deze onderzoeken te steunen draagt u bij aan het verbeteren van de zorg en de behandeling van dementie.

Met uw donatie draagt u bij aan de gezondheid van alle mensen. Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.

Het Alzheimercentrum Erasmus MC

In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt gewerkt aan diagnostiek, goede zorg na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en preventie van dementie.

Als Alzheimercentrum zijn de artsen er voor patiënten met elke vorm van dementie of een verdenking daarop. De artsen geven patiënten en hun naasten zo goed en zo snel mogelijk duidelijkheid over hun klachten en begeleiden hen hierbij. Met wetenschappelijk onderzoek verbeteren zij de zorg voor de patiënt met een vorm van dementie en komt een behandeling van dementie dichterbij.

Help mee

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen, zoals dementie, beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om onderzoek naar dementie in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Steun deze projecten

Levenseinde bij patiënten met dementie

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, komen er vaak veel vragen en onzekerheden naar boven. Hoe zal mijn leven er gaan uitzien? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn leven blijft zoals ik het wil? Maar ook zullen er vragen zijn over het levenseinde. Al deze vragen zijn normaal, maar op dit moment is er nog geen goede plek waar patiënten met deze vragen terecht kunnen. Daarnaast vinden artsen het moeilijk om het gesprek over levenseinde bespreekbaar te maken met zowel de patiënt als de familie.

Steun dit onderzoek

Frontotemporale dementie (FTD)

Om patiënten met FTD beter te behandelen, willen artsen van het Alzheimercentrum Erasmus MC onderzoek doen, zodat ze de diagnostiek en begeleiding kunnen verbeteren voor patiënten met erfelijke én niet-erfelijke FTD.

Steun dit onderzoek

Uitgelicht

Rotterdam Memory Walk 2024 uitverkocht!

Wij zijn overweldigd door alle interesse in de Rotterdam Memory Walk. Rotterdam Memory Walk 2024 is uitverkocht. We hanteren dit jaar een wachtlijst. Een plaatsing op de wachtlijst biedt geen garantie voor een deelnamebewijs.

Inschrijven

Vasculaire dementie

Met dit onderzoek maakt het Alzheimercentrum Erasmus MC zich sterk voor betere herkenning en behandeling van hart- en vaatziekten als vast onderdeel van de diagnose in de geheugenpolikliniek.

Lees meer

Gepersonaliseerde post-diagnostische zorg

Het Alzheimercentrum van het Erasmus MC start een tweejarig project om gepersonaliseerde post-diagnostische zorg aan te bieden vanuit het ziekenhuis zelf, met als doel deze verder te ontwikkelen én te onderzoeken.

Lees meer

“Mooi dat haar werk anderen blij gaat maken”

Wezens die doen denken aan mensen, maar het niet zijn. Dieren met een eigenzinnige vorm. Droomwerelden, heldere kleuren en visioenen, geïnspireerd door ervaringen uit het echte leven. Dat is het werk van beeldend kunstenaar Caroline van der Vegt. Zij overleed in 2021 aan Alzheimer. Haar echtgenoot Dick de Bruijn veilt een groot deel van haar werk en schenkt de opbrengst aan Alzheimeronderzoek.

Lees meer

Nieuwe multiculturele taal- en geheugentesten voor dementie

Met nieuwe taal- en geheugentesten kan de diagnose dementie nauwkeuriger worden gesteld bij mensen met een multiculturele achtergrond. Neuropsycholoog Sanne Franzen ontwikkelde de testen samen met collega’s en beschrijft ze in haar proefschrift.

Lees meer

Dementie: van oorzaken naar behandeling

Tijdens het webinar werd o.a. ingegaan op factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, wat we kunnen doen om de kwaliteit van leven van patiënten en naasten zo hoog mogelijk te houden en de zoektocht naar een medicijn om de ziekte te voorkomen.

Bekijk webinar

Erfeljkheid bij dementie

Tijdens het webinar werden verschillende onderwerpen besproken rondom erfelijkheid bij dementie. Er werd o.a. uitleg gegeven over erfelijkheid bij dementie, de begeleiding bij genetisch onderzoek en wat wij over erfelijkheid kunnen leren van wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk webinar