Van september tot en met december 2021 voert de Erasmus MC Foundation campagne om geld op te halen voor belangrijk dementieonderzoek in het Erasmus MC. Samen tegen dementie eindigt op zaterdag 18 december 2021 met de Rotterdam Memory Walk, een fondsenwervende wandeling met als start- en eindpunt het Erasmus MC.

Doneer of loop op 18 december met ons mee. Uw steun is van groot belang!

A1-Logo-ErasmusMCF-Dementie

In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt gewerkt aan excellente diagnostiek, goede zorg na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en preventie van dementie.

Plan vooruit na de diagnose

Wat te doen na diagnose Alzheimer? Lees het artikel van dr. Janne Papma in het AD.

Naar artikel

Samen tegen dementie

Op zaterdag 18 december lopen we samen 6,5 km om geld op te halen voor dementie-onderzoek. Start en finish zijn bij het Erasmus MC.

Lees meer over de Rotterdam Memory Walk

Onderzoek is letterlijk van levensbelang

In Nederland leven ruim 280.000 mensen met dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. De komende 25 jaar zal het aantal mensen met dementie verdubbelen. Dementie is nog steeds een dodelijke ziekte, onderzoek naar de oorzaken en een betere behandeling zijn daarom van levensbelang. In het Alzheimercentrum loopt een groot aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar Alzheimer, Frontotemporale dementie (FTD), en Lewy body dementie.

Gekeken wordt naar:

  • de genetische afwijkingen bij dementie;
  • de oorzaak van ophoping van eiwitten in de hersenen;
  • en betere behandelmogelijkheden voor patiënten met dementie.

Doelbesteding campagne

De opbrengst van de campagne Samen tegen dementie wordt besteed aan de ontwikkeling van post-diagnostische zorg op maat, voor mensen met dementie én voor hun mantelzorgers.

Lees meer

Viola van Bohemen - Welter

Wilt u meer weten over onze projecten of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: v.vanbohemen@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Naar ons team

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenziektes of hersenbeschadigingen die tot gevolg hebben dat de denkfuncties verstoord raken en iemand steeds afhankelijker wordt van zijn omgeving. Er bestaan verschillende vormen, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is (70% van alle gevallen).

Dementie wordt veroorzaakt door het verlies van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer de cellen afsterven kunnen de hersenen niet meer goed functioneren en ontstaan er stoornissen in het denken. Zo verdwaalt iemand met dementie in een bekende omgeving, weet hij niet meer hoe de magnetron of de afstandsbediening werkt of herkent hij bekenden niet meer. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie.

Onderzoek naar FTD

Erfelijke FTD is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij mensen jonger dan 65 jaar.

Lees meer over onderzoek naar FTD

Prof. dr. John van Swieten

John van Swieten is de drijvende kracht achter het dementie onderzoek in het Alzheimercentrum.

Lees meer over onderzoek naar dementie