• Cheque uitreiking Rotterdam Memory Walk 2023

MAAK SAMEN MET ONS ONDERZOEK NAAR DEMENTIE MOGELIJK

In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt gewerkt aan excellente diagnostiek, goede zorg na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en preventie van dementie.

Een avond vol warmte en samenhorigheid: Rotterdam Memory Walk 2023!

Zaterdag 16 december werd het Burg. S’Jacobplein voor het Erasmus MC verlicht door 1500 wandelaars. De derde editie van de Rotterdam Memory Walk, georganiseerd door de Erasmus MC Foundation, was volledig uitverkocht. Elke stap die deze avond gezet is heeft bijgedragen aan de indrukwekkende opbrengst van € 180.523,- voor belangrijk dementieonderzoek in het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Lees hier meer

Frontotemporale dementie

Om patiënten met FTD beter te behandelen, willen artsen van het Alzheimercentrum Erasmus MC onderzoek doen, zodat ze de diagnostiek en begeleiding kunnen verbeteren voor patiënten met erfelijke én niet-erfelijke FTD.

Lees hier meer
Blijf op de hoogte van de Rotterdam Memory Walk 2024

Dementie onderzoek is letterlijk van levensbelang

In Nederland leven ruim 290.000 mensen met dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie de volgende 25 jaar met 280.000 tot 340.000 patiënten. Dementie is nog steeds een dodelijke ziekte. Daarom is onderzoek naar de oorzaken van dementie en een betere behandeling van levensbelang. In het Alzheimercentrum Erasmus MC loopt een groot aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar Alzheimer, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.

Diagnose dementie nauwkeuriger

Sanne Franzen onderzocht hoe je veranderingen in het denken kunt meten bij mensen met een diverse achtergrond op het gebied van taal, opleiding en cultuur.

Lees meer over Sanne haar proefschrift

Uitgelicht

Vasculaire dementie

Het herkennen van vaatschade bij patiënten met geheugenklachten of dementie is belangrijk voor een goede diagnose en behandeling. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Lees meer over dit onderzoek

Warmste dag van 2022

Deze dag kwamen 1000 mensen in beweging om bij te dragen aan belangrijk dementieonderzoek in het Erasmus MC. Met elkaar is de geweldige opbrengst van € 108.792,- opgehaald!

Lees hier meer

Dementie: van oorzaken tot begeleiding en behandeling

Tijdens deze webinar werd er gesproken over verschillende onderwerpen rondom de ziekte van Alzheimer.

Bekijk de webinar terug

Prof. dr. John van Swieten

John van Swieten is de drijvende kracht achter het dementie onderzoek in het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Lees meer over onderzoek naar dementie

Plan vooruit na de diagnose

Het Alzheimercentrum Erasmus MC zet zich in om door middel van onderzoek de juiste post-diagnostische zorg te kunnen leveren aan iedere patiënt die de diagnose dementie krijgt.

Lees meer over dit onderzoek

Erfelijkheid bij Dementie

Tijdens de webinar werden verschillende onderwerpen besproken rondom erfelijkheid bij dementie. Bekijk de webinar terug.

Bekijk de webinar terug