MAAK SAMEN MET ONS ONDERZOEK NAAR DEMENTIE MOGELIJK

In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt gewerkt aan excellente diagnostiek, goede zorg na de diagnose en wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling en preventie van dementie.

De wens is om nu een nieuw onderzoek naar vasculaire dementie te starten. Daarvoor hebben wij uw steun nodig. Lees hier meer over dit onderzoek.

A1-Logo-ErasmusMCF-Dementie

Inschrijvingen Rotterdam Memory Walk 2023 geopend!

Stap in de strijd tegen dementie! Op zaterdag 16 december 2023 wandelen we samen de Rotterdam Memory Walk om geld op te halen voor dementieonderzoek in het Erasmus MC. Het aantal mensen in Nederland dat leeft met dementie neemt naar verwachting toe tot een half miljoen patiënten in de volgende 25 jaar. Dementie is nog steeds een dodelijke ziekte. Onderzoek naar de oorzaken en een betere behandeling van dementie zijn daarom van levensbelang. Doe mee aan de Rotterdam Memory Walk en steun belangrijk onderzoek naar dementie in het Erasmus MC. Jouw deelname maakt al een verschil!

Lees hier meer

Frontotemporale dementie

Om patiënten met FTD beter te behandelen, willen artsen van het Alzheimercentrum Erasmus MC onderzoek doen, zodat ze de diagnostiek en begeleiding kunnen verbeteren voor patiënten met erfelijke én niet-erfelijke FTD.

Lees hier meer
Meld je nu aan voor de Rotterdam Memory Walk 2023

Dementie onderzoek is letterlijk van levensbelang

In Nederland leven ruim 290.000 mensen met dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie de volgende 25 jaar met 280.000 tot 340.000 patiënten. Dementie is nog steeds een dodelijke ziekte. Daarom is onderzoek naar de oorzaken van dementie en een betere behandeling van levensbelang. In het Alzheimercentrum Erasmus MC loopt een groot aantal onderzoeksprojecten, onder meer naar Alzheimer, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.

Diagnose dementie nauwkeuriger

Sanne Franzen onderzocht hoe je veranderingen in het denken kunt meten bij mensen met een diverse achtergrond op het gebied van taal, opleiding en cultuur.

Lees meer over Sanne haar proefschrift

Uitgelicht

Vasculaire dementie

Het herkennen van vaatschade bij patiënten met geheugenklachten of dementie is belangrijk voor een goede diagnose en behandeling. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Lees meer over dit onderzoek

Warmste dag van 2022

Deze dag kwamen 1000 mensen in beweging om bij te dragen aan belangrijk dementieonderzoek in het Erasmus MC. Met elkaar is de geweldige opbrengst van € 108.792,- opgehaald!

Lees hier meer

Dementie: van oorzaken tot begeleiding en behandeling

Tijdens deze webinar werd er gesproken over verschillende onderwerpen rondom de ziekte van Alzheimer.

Bekijk de webinar terug

Prof. dr. John van Swieten

John van Swieten is de drijvende kracht achter het dementie onderzoek in het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Lees meer over onderzoek naar dementie

Plan vooruit na de diagnose

Het Alzheimercentrum Erasmus MC zet zich in om door middel van onderzoek de juiste post-diagnostische zorg te kunnen leveren aan iedere patiënt die de diagnose dementie krijgt.

Lees meer over dit onderzoek

Erfelijkheid bij Dementie

Tijdens de webinar werden verschillende onderwerpen besproken rondom erfelijkheid bij dementie. Bekijk de webinar terug.

Bekijk de webinar terug