Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar niertransplantaties steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Na een niertransplantatie moeten patiënten afweer-onderdrukkende (immunosuppressieve) geneesmiddelen gebruiken om afstoting van hun nieuwe nier tegen te gaan. Ondanks het gebruik van deze geneesmiddelen blijft het risico op een afstoting bestaan. Ongeveer 20% van de getransplanteerde nieren wordt afgestoten in het eerste halfjaar na transplantatie.
Om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een afstoting, is het nemen van een nierbiopt op dit moment de standaardprocedure. Hierbij wordt met een naald een stukje nierweefsel uit de getransplanteerde nier weggenomen. Ongeveer de helft van alle niertransplantatiepatiënten krijgt een keer te maken met deze procedure.
Het nemen van een nierbiopt is niet zonder risico’s. Er kunnen complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een bloeding. Ook is het nemen van een nierbiopt niet altijd mogelijk (bijvoorbeeld omdat iemand geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden). Daarnaast is het een vervelende procedure om te ondergaan.
Bloed of urine van de patiënt verzamelen is minder ingrijpend en risicovol dan het nemen van een nierbiopt. De onderzoeksgroep van Dr. Ir. Karin Boer en Dr. Dennis Hesselink onderzoekt of specifieke stoffen in het bloed en/of de urine laten zien dat de getransplanteerde nier afgestoten wordt.
In de LIBIDAR studie (LIquid BIopsies for Minimally Invasive Detection of Acute Kidney Transplant Rejection) onderzoeken zij of met behulp van verschillende stoffen in het bloed en/of de urine (zgn. biomarkers) een afstoting nauwkeurig en net zo goed als met een nierbiopt aangetoond wordt. Door geschikte biomarkers voor het vaststellen van afstoting te identificeren, hopen zij dat in de toekomst patiënten na een niertransplantatie geen risicovolle nierbiopten meer hoeven te ondergaan.
Er is veel geld nodig om onderzoek bij niertransplantaties mogelijk te maken. Het nog benodigde budget is €30.000,-. Help mee en steun hier.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar niertransplantaties steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Het grootste probleem voor patiënten met ernstige nierziekten is het tekort aan geschikte donornieren. Een van de oplossingen is bijvoorbeeld het verruimen van de acceptatiecriteria voor donornieren. Hiervoor is onderzoek nodig.
Onderzoekers in het Erasmus MC willen in een studie bepalen of bariatrische chirurgie ook veilig is voor niertransplantatiepatiënten en patiënten die dialyse ondergaan.
In dit onderzoeksproject wil de onderzoeksgroep de effectiviteit van een verbeterd computermodel voor het (start- en door-)doseren van tacrolimus onderzoeken.
Onderzoekers willen een studie opzetten waarbij zij een niet-contrast-verrijkte abdominale CT-scan uitvoeren bij elke transplantatiekandidaat vanaf 50 jaar.
Onderzoekers willen zo snel mogelijk wetenschappelijk onderzoeken welke psychosociale ondersteuning essentieel is voor een zo goed mogelijk resultaat na transplantatie.