Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar niertransplantaties steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Het grootste probleem voor patiënten met ernstige nierziekten is het tekort aan geschikte donornieren. Patiënten staan gemiddeld 3,5 tot 4 jaar op de wachtlijst. Een tijd waarin zij een slechtere kwaliteit van leven ervaren en minder kans op overleving hebben dan getransplanteerde patiënten. Een van de oplossingen is het verruimen van de acceptatiecriteria voor donornieren. Dit is complex en afhankelijk van veel factoren en omstandigheden. Een methode die kan leiden tot betere transplantatieresultaten is het verbeteren van de techniek voor het bewaren van organen.
Donororganen werden van oudsher koud vervoerd om chemische processen in de cellen (metabolisme) te beperken en schade aan de doorbloeding (ischemische schade) te minimaliseren.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat warme nierperfusie – ook niet-geoxygeneerde hypothermische machinale perfusie (HMP) genoemd- het risico van vertraagde werking of verlies van de nier in het eerste jaar na transplantatie vermindert in vergelijking met koude bewaring. In reactie op deze studie voerde Nederland in 2016 HMP in als standaard conservering voor alle nieren van overleden donoren.
Een andere recent gepubliceerde studie toonde aan dat zuurstofrijke HMP, vergeleken met niet-zuurstofrijke HMP, het risico op acute afstoting en slechtere werking verminderde bij nieren van een overleden donor van 50 jaar of ouder. Daarom worden in Nederland sinds 2020 alle nieren van overleden donoren van 50 jaar of ouder vervoerd op zuurstofrijke HMP.
Soms zijn nieren suboptimaal. Dan is actief herstel nodig om de nier voor transplantatie te optimaliseren. Hiervoor is normothermische machinale perfusie (NMP) een aanvullende conserveringsmethode voor deze nieren.
Bij NMP wordt een donornier tijdens de bewaring doorspoelt met warme, zuurstofrijke rode bloedcellen. Dit heeft als doel de schadelijke effecten van onvoldoende doorbloeding om te keren. De chemische processen in de nier blijven zo actief waardoor beter herstel mogelijk is.
Een ander voordeel van NMP is dat de nierfunctie voorafgaand aan de transplantatie kan worden beoordeeld, waardoor de acceptatiecriteria voor donornieren verder kunnen worden opgerekt.
Studies naar NMP en HMP hebben al aangetoond dat beiden beter werken dan koud bewaren van een donornier. Het is echter nog onbekend of NMP (doorbloeden met warme, zuurstofrijke rode bloedcellen) extra waarde heeft ten opzichte van alleen HMP (zuurstofrijke bewaring).
Daarom willen onderzoekers in het Erasmus MC, onder leiding van dr. Robert Minnee zo snel mogelijk onderzoeken welke methode onder welke omstandigheden het beste werkt. Om patiënten een nier te geven die zo optimaal mogelijk functioneert en de kans op afstoting zo klein mogelijk wordt. Voor hun kwaliteit van leven betekent dit alles.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar niertransplantaties steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
De LIBIDAR studie onderzoekt of er alternatieven zijn voor de risicovolle nierbiopt door bijvoorbeeld bloed te onderzoeken.
Onderzoekers in het Erasmus MC willen in een studie bepalen of bariatrische chirurgie ook veilig is voor niertransplantatiepatiënten en patiënten die dialyse ondergaan.
In dit onderzoeksproject wil de onderzoeksgroep de effectiviteit van een verbeterd computermodel voor het (start- en door-)doseren van tacrolimus onderzoeken.
Onderzoekers willen een studie opzetten waarbij zij een niet-contrast-verrijkte abdominale CT-scan uitvoeren bij elke transplantatiekandidaat vanaf 50 jaar.
Onderzoekers willen zo snel mogelijk wetenschappelijk onderzoeken welke psychosociale ondersteuning essentieel is voor een zo goed mogelijk resultaat na transplantatie.