Effect van groene thee op tamoxifen

Heeft groene thee een effect op de effectiviteit van het anti-kanker middel tamoxifen?

Bekende interacties

Diverse interacties zijn al gepubliceerd, waarbij de combinaties chemotherapie met St Janskruid, een longkanker medicijn met cola en anti-hormonale kankertherapie met kurkuma de meest recente voorbeelden zijn.

Groene thee & tamoxifen

Veel patiënten met kanker gebruiken voedings-supplementen naast hun dagelijkse voeding. Of deze voeding en supplementen goed met de reguliere anti-kankertherapie samen gaan is echter in veel gevallen niet bekend. In deze studie wordt onderzocht (ingrediënten van) groene thee een wisselwerking hebben met het geneesmiddel tamoxifen. Tamoxifen heeft al meer dan 40 jaar een prominente rol bij de (na)behandeling van hormoongevoelige borstkanker.

De kosten voor dit project bedragen 50.000 euro.

Ron Mathijssen

Prof. dr. Ron Mathijssen is internist-oncoloog en is de drijvende kracht achter de onderzoeken naar interacties van voeding met anti-kanker therapieën.

Meer over Ron Mathijssen

Borstkanker en tamoxifen

In Nederland wordt 1 op de 7 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. In ongeveer 60-75% van de gevallen is de tumor hormoongevoelig. Veel van deze patiënten worden na een intensief voortraject van operatie, bestraling en chemotherapie nabehandeld met anti-hormonale therapie. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het geneesmiddel tamoxifen, dat vaak 2,5 – 10 jaar ingenomen moet worden om de kans op terugkeer van de ziekte en op overlijden aan borstkanker te verkleinen. De effectiviteit van tamoxifen wordt mede bepaald door de waarden die het middel in het bloed heeft. Elke interactie met tamoxifen kan een effect hebben op de levels in het bloed en dus op de anti-kanker werking.

Margot Bleeker

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: m.bleeker@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Naar ons team