Uitreiking tweede Rogier Hintzen Talent Award

Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’, Rotterdam, 29 september 2021

Dr. Karim Kreft

Kooistra winnaar tweede Rogier Hintzen Talent Award

Dr. Susanne Marije Kooistra heeft op 29 september 2021 de tweede Rogier Hintzen Talent Award (RHTA) ontvangen. Deze award voor getalenteerde onderzoekers binnen het vakgebied MS, ontving zij uit handen van de kinderen van Rogier Hintzen. Bij de award hoort een aanmoedigingsprijs van €3.000,-. ⁠
De jury noemt in hun rapport Susanne Kooistra een zeer getalenteerde onderzoekster en ziet haar onderzoek als veelbelovend. Susanne onderzoekt of microglia de sleutel vormen voor herstel bij mensen met Multiple Sclerose (MS). Microglia zijn de steuncellen (noem het ‘het cement’) in het centraal zenuwstelsel in de hersenen. Susanne is werkzaam binnen de moleculaire microbiologie in UMCG Groningen.

Rogiers jaarclub en kegelclub hebben mogelijk gemaakt dat de RHTA voor een periode van 12 jaar (Rogiers werkzame leven) kan worden uitgereikt.

De Award

De Rogier Hintzen Talent Award (RHTA) is een eerbetoon aan hem en heeft tot doel het stimuleren van jonge (arts) onderzoekers in het MS onderzoek. De afdeling Neurologie en Rogiers vrouw Eleonoor reiken voor een periode van 12 jaar – de periode dat Rogier nog werkzaam geweest zou zijn – de Rogier Hintzen Talent Award uit, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van €3.000,- voor getalenteerde onderzoekers binnen het vakgebied MS.

Commissie

  • Eleonoor Hintzen (familie)
  • Joost Smolders (neuroloog Erasmus MC/ErasMS)
  • Peter Sillevis Smitt (neuroloog Erasmus MC), voorzitter
  • Pieter van Doorn (neuroloog Erasmus MC), secretaris
  • Aad Jan Beerens (KNO-arts, Spaarne Gasthuis)

Smolders over Rogiers Droomproject

De laatste spreker tijdens de uitreiking van de RHTA was neuroloog dr. Joost Smolders, sinds oktober 2019 hoofd van het ErasMS Centrum. Als geen ander zet Smolders zich in de wetenschappelijke nalatenschap van Rogier te continueren. “Rogier deed veel onderzoek naar de rol van ons immuunsysteem bij MS. Normaal zijn ons T- en B-cellen de helden van ons afweersysteem, maar bij MS lijken de B- en T-cellen juist superschurken te zijn.”

Smolders vertelt over de verschillende onderzoekslijnen in het Erasmus MC, zoals Proud Kids (onderzoek naar MS bij kinderen), het PROUD onderzoek en Rogiers Droomproject. “In het droomproject – zoals wij Rogiers onderzoek naar de rol van afweercellen bij MS hebben genoemd – gaan we op zoek naar die ene afweercel die een kwalijke rol speelt bij MS. Zo lang we niet weten welke cel we met een behandeling moeten aanpakken, behandelen we met grof geschut; dit heeft een negatief effect op het overall functioneren van het afweersysteem. Door cellen in het bloed, cellen in het hersenvocht en cellen in het hersenweefsel te onderzoeken hopen we die ene kwalijke cel te kunnen ontdekken, zodat we tegen die specifieke cel de behandeling starten.”

In zijn dagelijkse werk ziet Smolders veel patiënten van Rogier: “Rogier was minder geïnteresseerd in de uitslagen van de MRI,  hij was vooral bezig hoe het met de mensen ging. Voor zijn patiënten was dat heel belangrijk.”