Patio

Informatie over kanker in PATIO


Dichtbij het ziekenhuis en tegelijkertijd op een prettige afstand, het patiënteninformatiecentrum Oncologie

Wat is PATIO


In de huiskamer van PATIO – het patiënteninformatiecentrum over kanker –  kunnen patiënten en hun naasten ontspannen of juist actief op zoek gaan naar antwoorden op vragen die ze bezighouden.

Muziek- en kunstzinnige therapie


Onderdeel van PATIO is de muziek- en kunstzinnige therapie, die wordt aangeboden aan alle patiënten met kanker die in het in het Erasmus MC zijn opgenomen. Tijdens de vaak intensieve behandelingen om de ziekte te bestrijden, kunnen de vaktherapeuten  ondersteunen bij het vinden van ontspanning, rust en afleiding, maar ook inzicht en balans. Dit alles door aan het bed muziek te maken, of samen met de patiënt te werken aan een tekening, een schilderwerk of ander creatief product naar wens. Deze waardevolle ondersteuning aan patiënten wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van donateurs.

Stefan Sleijfer en John de Wolf

Begin januari 2019 openden internist-oncoloog prof. dr. Stefan Sleijfer samen met oud-voetballer John de Wolf de PATIO.

Lees meer

Ontdekken, ontmoeten, ontzorgen, ontspannen


PATIO is onderdeel van het Erasmus MC Kanker Instituut en richt zich op kwaliteit van leven en mentaal welbevinden van patiënten met kanker en hun dierbaren. In PATIO, een huiselijk ingerichte ruimte met leestafel, televisie en spreekkamer, kunnen patiënten en naasten terecht voor een gesprek met lotgenoten en advies over niet-medische vraagstukken door een ondersteuningsconsulent. Ook kunnen familieleden en patiënten er terecht voor een kop koffie en een tijdschrift. Daarnaast kunnen ze op computers op zoek naar betrouwbare informatie, daarbij indien gewenst geholpen door één van de vrijwilligers. Ga naar de website van Patio.

Shakira Sohier - Borst

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: s.sohier-borst@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Lees meer

Hersentumoren

Hersentumoren


De kans om patiënten een beter en langer leven te bieden ligt in het wetenschappelijk onderzoek.

Hersentumorcentrum


Dit centrum herbergt alle expertisen. Specialisten, onderzoekers en verpleegkundigen bundelen dagelijks hun krachten en kennis, voor de beste behandeling voor de patiënt.

Hersentumoren


Op dit moment is hersenkanker één van de moeilijkst te behandelen vormen van kanker. En dat is tragisch, want juist deze vorm van kanker komt relatief vaak voor bij jonge mensen. In het Hersentumor Centrum van het Erasmus MC werken alle artsen en onderzoekers samen in de strijd tegen hersenkanker.

Het Erasmus MC Hersentumor Centrum is toonaangevend in onderzoek naar en de behandeling van hersenkanker.

Prof. dr. Clemens Dirven

Clemens Dirven is neurochirurg en houdt zich bezig met nieuwe virustherapieën bij kwaadaardige hersentumoren.

Lees meer

Wetenschappelijk onderzoek biedt kansen


Baanbrekend onderzoek maakt de weg vrij voor nieuwe behandelingen. Wetenschappers speuren dagelijks in laboratoria naar nieuwe kennis over hersenkanker en medicijnen. Een nieuwe ontdekking wordt binnen het Erasmus MC Hersentumor Centrum snel in de praktijk getoetst.

Erasmus MC onderzoekers behoren niet voor niets tot de internationale top. Zij willen patiënten de beste behandeling en de best mogelijke kwaliteit van leven bieden.

Lees meer over het Hersentumorcentrum.

Viola van Bohemen - Welter

Wilt u meer weten over onze projecten of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: v.vanbohemen@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Naar ons team

Psyschiatrische Ziekten

Cyberpesten


Onderzoek naar de rol van sociale media bij het ontstaan van psychiatrische stoornissen

Psychiatrische aandoeningen


Het Fonds Psychatrische aandoeningen ondersteunt wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC. Het project cyberpesten is een promotieonderzoek van vier jaar voor een jonge onderzoeker. Het benodigde bedrag is 250.000 euro.

Pesten via de sociale media


Het komt steeds vaker voor dat het pesten gebeurt via het internet, telefoon of via een tablet. Voorbeeld van cyberpesten is bijvoorbeeld als iemand valse berichten plaatst op sites zoals facebook of twitter. Pesten op deze manier is heel erg vervelend, want het houdt niet op als je niet meer op school bent, maar kan altijd doorgaan. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Eerder onderzoek laat zien dat slachtoffers van cyberpesten meer symptomen van depressie, stress en angst vertonen dan slachtoffers van klassiek pesten. Binnen de iBerry study brengen we profielen van slachtoffers en daders van cyberpesten in kaart en onderzoeken we wat de gevolgen hiervan zijn.

Nina Grootendorst-Van Mil

Nina Grootendorst-Mill is arts in opleiding tot psychiater en projectleider van de iBerry Study.

Lees meer over Nina

De IBerry Study: onderzoek naar kwetsbare jongvolwassenen


Psychiatrische stoornissen kunnen mensen heel ziek maken. Dat is niet alleen ingrijpend voor de patiënten zelf, maar ook voor onze samenleving. Dit komt doordat deze stoornissen veel voorkomen en vaak een chronisch beloop hebben. Wat niet veel mensen weten is dat psychiatrische stoornissen vaak al op jonge leeftijd starten. Het is daarom van belang het onderzoek te richten op de jongvolwassenen ten einde te voorkomen dat zij psychiatrische stoornissen (verder) ontwikkelen. De iBerrry Study is een cohort van 1.000 jongvolwassenen uit Rotterdam en omgeving. In iBerry Study onderzoeken we onder andere het effect van de zorg, sociale media, slaap, pijn en armoede op de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen.

Viola van Bohemen-Welter

Wilt u meer weten over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: 010 703 48 02 of v.vanbohemen@erasmusmc.nl.

Naar ons team

Erasmus MC Stroke Center

Strijd tegen beroertes


Wetenschappelijk onderzoek helpt beroertes te voorkomen en beter te behandelen.

Het Stroke Center


In het Erasmus MC Stroke Center werken specialisten, onderzoekers en verpleegkundigen samen om tot een betere behandeling te komen voor patiënten die een beroerte hebben gehad.

Een beroerte heeft een levenslange impact


Een beroerte heeft een grote impact. Patiënten kunnen levenslang last blijven houden van bijvoorbeeld verlamming, gevoelsstoornissen of spraakproblemen. Maar ook als deze klachten herstellen, kunnen patiënten nog steeds de onzichtbare gevolgen van een beroerte ervaren, zoals vermoeidheid en depressie.

Dé kans om patiënten een beter en langer leven te bieden, ligt in het wetenschappelijk onderzoek. Zo wordt in het Stroke Center onderzoek gedaan naar nieuwe geneesmiddelen, de meest effectieve behandeling en het voorkómen van beroertes.

Grada Broos

Grada Broos steunt het Stroke Center na in het Erasmus MC geheel hersteld te zijn van een herseninfarct.

Lees meer

Beroerte


Elk jaar krijgen bijna 50.000 Nederlanders een beroerte. De kans op een beroerte neemt toe met de leeftijd. Maar ook jonge mensen worden getroffen: ruim drie op de tien patiënten is jonger dan 60 jaar. Beroerte is een verzamelnaam voor drie aandoeningen: een herseninfarct, een hersenbloeding en een hersenvliesbloeding.

In het Erasmus MC Stroke Center werken specialisten, verpleegkundigen en onderzoekers samen om tot een optimale behandeling te komen. Het Stroke Center wil patiënten de beste behandeling bieden en de best mogelijke kwaliteit van leven  na een beroerte.

Viola van Bohemen-Welter

Meer weten over de projecten van het Stroke Center of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: v.vanbohemen-welter@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

lees meer

Muziek als Medicijn

Muziek als Medicijn


Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten.

Muziek als Medicijn Fonds


Het Muziek als Medicijn Fonds steunt  kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek en wil bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over de werking en toepassing van muziek.

Het positieve effect van muziek


Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Het maakt dat mensen minder stress en angst ervaren. Onderzoek toont aan dat het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie. Muziek wordt in het algemeen als prettig ervaren, het is een duurzame behandelingsvorm, kent geen bijwerkingen en is goedkoop. Het Muziek als Medicijn Fonds beoogt dan ook muziek een plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg. Een behandeling wordt niet zomaar toegelaten in de gezondheidszorg. Daarvoor is wetenschappelijk bewijs nodig.

Hans Jeekel

Emeritus hoogleraar chirurgie Hans Jeekel - groot liefhebber van muziek - is de drijvende kracht achter het wetenschappelijk onderzoek naar Muziek als Medicijn.

Lees meer

Het onderzoek van professor Jeekel


De initiatiefnemer van Muziek als Medicijn is Hans Jeekel, emeritus hoogleraar chirurgie. Jeekel, verbonden aan het Erasmus MC, heeft een bijzondere staat van dienst als behandelend arts en onderzoeker. Daarnaast is hij een liefhebber van muziek en speelt hij in zijn vrije tijd graag piano. Met een team van jonge onderzoekers zet hij zich in voor de implementatie van muziek in de gezondheidszorg. Het onderzoek van het team richt zich op pijnbestrijding bij kinderen, het effect van muziek op delier en muziek & dementie. Voor dit onderzoek is het Muziek als Medicijn Fonds volledig afhankelijk van schenkingen, legaten, nalatenschappen en donaties van particulieren en bedrijven.

Pien Bax-Engelsman

Wilt u meer weten over Muziek als Medicijn? Of overweegt u een donatie te doen? Neem gerust contact op 010 703 48 02 of mail pien@muziekalsmedicijn.nl

Lees meer

Rick Jonckheere Foundation CVID

CVID een zeldzaam ingrijpende ziekte


De Rick Jonckheere Foundation steunt wetenschappelijk onderzoek naar CVID

Steun wetenschappelijk onderzoek


Wij, ouders van Rick, hebben helaas zelf ervaren wat voor impact een zeldzame aandoening heeft op een gezinsleven. Onderzoek is hard nodig. Wij zijn afhankelijk van u als donateur!

Rick Jonckheere overleed toen hij 18 jaar was


Op dinsdag 9 januari 2018 is Rick Jonckheere onverwacht overleden aan een zeer zeldzame ziekte CVID. Rick is slechts 18 jaar oud geworden. Hij studeerde aan de Rock Academy van Fontys. Rick was een bescheiden student met wie anderen graag samenwerkten en vooral samen speelden. Zijn ziekte, waarvan weinig mensen wisten, stond hem niet in de weg; hij was een gepassioneerde en energieke student met veel plannen voor de toekomst. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Een groot verlies voor de ouders van Rick, die zich inzetten  voor meer onderzoek naar de ziekte waaraan hun zoon overleed. Zijn ouders Edwin en Karin vinden het vreselijk dat er zo weinig geld beschikbaar is voor onderzoek naar zeldzame ziekten.

Rick Jonckheere

Op dinsdag 9 januari 2018 overleed Rick Jonckheere onverwachts aan de zeer zeldzame ziekte CVID. Hij is slechts 18 jaar oud geworden.

Lees meer

Een betere behandeling van CVID


CVID (Common Variable Immune Deficiency) is een ziekte waarbij afweersysteem niet goed werkt waardoor patiënten gevoelig zijn voor infecties in hun keel, neus en oren. Maar ook longontsteking komt vaak voor en darminfectie. Mensen met CVID zijn dus vaak ziek en lopen het risico een auto-immuunziekte te ontwikkelen die kan ontsporen. Daarmee wordt CVID een dodelijke ziekte. Het onderzoek in het Erasmus MC richt zich op de genetische oorzaken van de ziekte. Er is op dit moment geen echte behandeling van de ziekte zelf. Artsen hopen door meer te weten over het ontstaan van de ziekte ook tot een betere behandeling te kunnen komen.

Karin Jonckheere

Wilt u meer weten over het CVID onderzoek in het Erasmus MC? Of overweegt u een donatie te doen? Neem gerust contact op met Karin Jonckheere, rickjonckheerefoundation@ziggo.nl.

Lees meer