Hartverwarmende (re)acties voor de Tocht tegen Kanker!

De acties van particulieren en ondernemers om geld in te zamelen voor de Tocht tegen Kanker hebben samen een bedrag van € 153.179,-  opgeleverd. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar de verdere ontwikkeling van immuuntherapie in het Erasmus MC Kanker Instituut.

Op zaterdag 26 juni kon iedereen, jong, oud, getraind en ongetraind coronaproof in beweging komen tijdens de “Tocht tegen Kanker”. Deelnemers startten vanaf hun eigen huis en gingen rennen, fietsen of wandelen met een afstand naar keuze door gebruik te maken van de eRoutes app. Met elkaar is er ruim 8.300 km afgelegd. Onderweg ontvingen de deelnemers vanuit de app diverse audio en videobeelden en uiteraard werden zij beloond met een vette medaille die zij thuis gestuurd kregen.

“Tocht tegen Kanker” is een initiatief van het Daniel den Hoed Fonds, onderdeel van de Erasmus MC Foundation. Leonore Tuijt is directeur van de Erasmus MC Foundation:  “Ik ben erg onder indruk van de mensen die zich inzetten voor de “Tocht tegen Kanker”. Achter al die acties zitten persoonlijke verhalen van mensen die te maken hebben met kanker. Ik denk bijvoorbeeld aan de Pink Ladies/Runners die zich allemaal inzetten ter nagedachtenis aan Lindsay. Of Kenneth, die vandaag 280 km gaat fietsen waarbij hij  familieleden en vrienden bezoekt die zijn vrouw de afgelopen 2 jaar zo hebben gesteund tijdens haar ziekte. Als je hun verhalen leest en hoort, dan voel je de urgentie om te blijven investeren in wetenschappelijk kankeronderzoek. Dit is zo belangrijk om te komen tot een betere behandeling van kanker”.

Immuuntherapie

Immuuntherapie is veelbelovend voor steeds meer vormen van kanker. De behandeling moet echter nog veel effectiever worden. Dr. Ralph Stadhouders van het Erasmus MC Kanker Instituut doet er onderzoek naar. Stadhouders: “Met hulp van ons eigen afweersysteem kan kanker worden bestreden. Bij een aantal vormen van kanker hebben we al de eerste successen gezien en we zijn ervan overtuigd dat het bij veel meer vormen effectief kan zijn. Daarnaast weten we nog te weinig over waarom het bij de ene patiënt wel werkt en bij de ander niet. Met deze geweldige opbrengst kunnen we een grote stap zetten in ons onderzoek naar deze veelbelovende therapie.”

Toekomst

Tuijt: “Voor volgend jaar hebben we alweer een aantal evenementen op stapel staan: zodat iedereen die zich betrokken voelt bij kanker, getraind of ongetraind, zich in kan zetten. Zo kun je volgende zomer wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen in het buitenwater. Wachten tot de zomer van 2022 hoeft  niet: mensen kunnen op elk moment ook hun eigen actie aanmaken. Je kunt bijvoorbeeld lege flessen verzamelen en wegbrengen voor het goede doel, koekjes bakken of auto’s wassen. Het is zo bijzonder om te zien wat de mensen bedenken om geld in te zamelen voor een betere toekomst voor iedereen die geraakt wordt door kanker. Samen maken we kanker kansloos, echt!